Sykehusbarn.no logo menu

24. apr 2024

Fantasirommet på Ullevål sykehus har åpnet: - Helt utrolig!

Albert (8 år) klippet snoren under den offisielle åpningen av Fantasirommet på Ullevål sykehus. Her skal barna gå lenger inn i drømmene sine og glemme smerte og frykt i behandling.

Fantasirommet skal være et univers barn ser frem til å besøke, hvor drømmer og fantastiske dekorasjoner holder frykten på avstand.

Universet i Fantasirommet på Ullevål sykehus er fylt med humor og detaljer. Barna kan forsvinne inn i et fargerikt verdensrom, omringet av planeter, fotballbaner, byer, veier, hav og strender. Fantasirommet skal være et univers barn ser frem til å besøke, hvor drømmer og fantastiske dekorasjoner holder frykten på avstand.

Behandling med Livopan

I Fantasirommet på Ullevål sykehus gis behandling med lystgassen Livopan. Lystgass har en beroligende og smertelindrende effekt, og er et effektivt hjelpemiddel i behandling av barn og unge som er engstelige for å ta blodprøver, sette inn veneflon og annen medisinsk behandling. Ellen Rud, klinikkleder på Barne- og ungdomsklinikken, har gode erfaringer med lystgassbehandling for barn.

–  OUS har mål om å være et holdefritt sykehus. De siste årene har vi fått nye ting i verktøykassen vår, og den store milepælen er økt bruk lystgass. For enkelte barn er dette like revolusjonerende som oppdagelsen av penicillin og jeg skulle gjerne gitt Barnas fredspris til de som har jobbet med dette, fortalte Rud under åpningen.

Musikkterapeutene Sofie Mortvedt og Silje Måseide innledet med en sang om verdensrommet.

På den offisielle åpningen deltok også Administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth for Oslo universitetssykehus, ansatte ved Ullevål sykehus samt representanter fra Stiftelsen sykehusbarn, Qvisten Animasjon, Profil & Dekor, Canon, Barneombudet og Barnesykepleierforbundet.

– Vi ønsket å ta behandlingen et steg videre

Ved Ullevål sykehus har Barnesykepleierne Eva Carlsen og Hebe Nyquist vært involvert i arbeidet med å lage et det spesialdesignede rommet. De oppdaget at lystgassen i seg selv ikke var nok for å at behandlingen skal bli oppleves best mulig for barna.

– Vi har jobbet aktivt med å skape fantasireiser med barna, med susingen fra lystgassen, ulike lukter som barna kan velge mellom og historiefortelling. For et par år siden ønsket vi å ta behandlingen et steg videre, og lage en hyggelig atmosfære som virkelig appellerer til barna. Men, vi hadde verken penger, tid eller kreativitet til å skape rommet vi begge drømte om, fortalte Carlsen.

Derfor sendte Carlsen en ønskeliste til Stiftelsen Sykehusbarn, som besto av klistremerker, en behandlingsstol og premier. I retur fikk Carlsen visuelle bilder fra verdensledende barnesykehus og et forslag om å tenke enda større. Stiftelsen Sykehusbarn ønsket å lage et helfoliert rom med et univers som barna skulle glede seg til å komme tilbake til. Stiftelsen Sykehusbarn jobbet videre med kreative ideer før de kontaktet Qvisten Animasjon.

På åpningen fortalte barnesykepleierne Eva Carlsen og Hebe Nyvist om lystgassbehandling til barn og viktigheten av fantasier og historiefortelling.

– Dette er Vildes ekspertise

Fredrik Kiøsterud er administrerende direktør og grunnlegger av Qvisten animasjon, som står bak en rekke kjente barnefilmer. Han forteller at visjonen til selskapet er å være en del av barns oppvekst.  

– Det er ingen grunn til at barn på sykehus ikke skal kunne se nye filmer eller nye ting vi lager. Vi er enormt glade for at vi kan komme dit barna er, om det er i Fantasirommet eller ved å tilby muligheten til å se animasjonsfilmer på iPad fra sykesengen. Vårt bidrag til barn på sykehus kommer rett fra hjertet, forteller han engasjert.

Kiøsterud skryter av designer Vilde Østby som har tegnet fantasirommet.

– Vildes ekspertise er å skape universet og dette prosjektet var ment for henne. Vilde starter med blanke ark, også blir det sånn her, peker Kiøsterud.  

Vilde Østby (foran til venstre) i Qvisten Animasjon har tegnet hele rommet.

Østby har tegnet hele livet, og da hun var åtte begynte hun på en stor tegning av en verden fylt med romvesener, inspirert av myldrebøkene hun bladde i. Tegningen lå gjemt i en eske i mange år, før hun fikk muligheten til å hente den frem igjen, til glede for barn og unge som kommer til lystgassbehandling i Barnesenteret på Ullevål.

- Det er helt utrolig at tegningen som åtte år gamle Vilde lagde i 2000 nå har blitt til et helt rom for barn og unge som går gjennom tøffe behandlinger på sykehus. Med Fantasirommet har vi ønsket å gi barna en wow-følelse, og håpet at de skulle glemme å grue seg og heller glede seg til å komme tilbake til sykehuset. Takket være alle samarbeidspartnere har dette ønsket nå gått i oppfyllelse, sa Siri Fuskeland Hafsteen i Stiftelsen Sykehusbarn.

Da Vilde Østby var åtte år begynte hun på denne tegningen. 22 år senere har hun hentet den frem igjen, til glede for barn og unge som kommer til lystgassbehandling i Fantasirommet på Ullevål sykehus.

Rundt 700 barn vil besøke Fantasirommet årlig

Barnesykepleierne Eva Carlsen og Hebe Nyqvist opparbeidet seg en bank med fantasier og drømmer som ble brukt i behandlingen av barna. Elementer som strand, verdensrom, varme og kalde dager ble inkludert da Vilde begynte arbeidet med Fantasirommet. På den offisielle åpningen fortalte barnesykepleierne om opplevelsene til noen av barna. For eksempel at lyden av lystgassen kan være lyden av en ball som blir sparket frem og tilbake. På veggen er det en fotballbane, og barnet kan oppleve å spille fotball gjennom behandlingen.

Det ventes at rundt 700 barn vil besøke Fantasirommet på Ullevål sykehus årlig. Et av barna som har stor glede av behandling med Livopan her, er Albert (8 år) som har vært mye på sykehus som liten.

- For Albert har det vært kjempefint å få behandling i det nye fantasirommet på Ullevål. Han har vært i der flere ganger, og illustrasjonene blir underholdning som får tankene over på noe annet, forteller Kristian Tovsen som er faren til Albert.

Ønsker å lage flere fantasirom

Stiftelsen Sykehusbarn har bidratt med finansiering, prosjektledelse og kreativ idéutvikling av rommet. Stiftelsen mottar ingen offentlig støtte, og er avhengig av bidrag fra privatpersoner og bedrifter for å kunne gjøre mer av dette i fremtiden:

- Det har vært fantastisk å jobbe med dette prosjektet, og å bidra til å redusere bruken av tvang på sykehus. Vi ønsker å skape flere fantasirom fremover, og er enormt takknemlig for at bidragsytere og bedrifter gjør dette mulig, avslutter Siri Fuskeland Hafsteen, som er daglig leder i Stiftelsen Sykehusbarn.

Det ventes at rundt 700 barn vil besøke Fantasirommet på Ullevål Sykehus årlig.

 

Foto: Egil Smalberget, Thomas Dejgaard, Stiftelsen Sykehusbarn

Vil du være med å bidra?

Gi en gave nå Bedrift klikk her

Se også...

Publisert 24. apr 2024

Vi forlenger støtten til St. Olavs Hospital

Siden april 2020 har Stiftelsen Sykehusbarn finansiert en bil til bruk i Avansert hjemmesykehus for barn ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Takket være støtte fra givere og samarbeidspartnere, kan Stiftelsen Sykehusbarn forlenge leasingavtalen for bilen med ytterligere et år.