27. okt 2023
En sykehusbamse er ikke bare en myk venn. For barn på sykehus, kan en kosebamse trøste, få tankene over på noe annet og gi følelsen av mestring. Stiftelsen Sykehusbarn finansierer og utvikler bamser på sykehus.
Denne tapre jenta på Rikshospitalet holder godt fast i bamsen sin.
Det kan være skummelt for barn å være på sykehus, og mange er særlig redde før en operasjon. Forskning viser at mer enn 60% av alle barn som skal til operasjonen opplever angst like før bedøvelsen gis og operasjonen skal starte. De ansatte på anestesiavdelingen har som regel liten tid til å prate med barnet før operasjonen skal begynne.
Bamsen følger barnet gjennom operasjonen
Siden stiftelsen ble startet for mer enn ti år siden har Stiftelsen Sykehusbarn levert ut tusenvis av bamser til barn på sykehus. Bamsen flytter fokuset bort fra det som er skummelt, og gir barnet noe annet å tenke på. Dette kan videre bidra til at helsepersonell slipper å bruke tvang for å gjøre jobben sin.
Det er ganske vanlig at barna får belønning i form av en liten, premie, leke eller en oppmerksomhet etter at de har vært igjennom en operasjon. Det som skiller seg ut med sykehusbamsene, er at barna ofte får bamsen før en operasjon. Da kan barnet bli kjent med bamsen først, og så følger bamsen barnet gjennom hele prosessen; før, under og etter en operasjon. Barna får også lov til å ta med seg bamsen hjem.
- På sykehuset er bamsen sammen med barnet hele tiden, og barnet kan søke trøst i bamsen. Når barnet er hjemme igjen fra sykehuset, er bamsen et bevis på mestring. Barnet kan se på bamsen og tenke: «dette fikk jeg til!». At Stiftelsen Sykehusbarn leverer bamser til oss, betyr veldig mye for barna og er til stor hjelp for oss voksne, sier Christian Lunde-Hanssen, som er psykologspesialist på Sykehuset Østfold Kalnes.
På Sykehuset Østfold Kalnes har de svært gode erfaringer med å dele ut bamser, og på oppvåkningsavdelingen opplever de ansatte at barna griper tak i den gode, myke bamsen med en gang de våkner. For barna er bamsen noe kjent og trygt. Og det er kanskje litt mindre ensomt å våkne etter narkose når barnet ser at også bamsen våkner med gips på armen.
På sykehuset Østfold Kalnes er det ikke bare barna som får gips på armen. Helsepersonell kan bruke bamsen for å forklare hva barnet skal gå igjennom under en operasjon. Bildet er fra Sykehuset Østfold Kalnes.
Barna forstår mer
For et barn kan det være vanskelig å forstå hva de skal gå gjennom når de skal operere. På sykehusene hvor Stiftelsen Sykehusbarn leverer bamser, kan helsepersonell og foreldre bruke bamsen for å forklare og peke på hvor ulike organer er og hvor barnet skal operere.
- Det kan være utfordrende å kommunisere med barn på en måte som gjør at barnet forstår at behandling kan gjøre vondt. Samtidig har barn rett på å få denne type informasjon, og de skal kunne gi samtykke basert på det vi forteller. Når vi voksne heller prater med bamsen for å forklare, blir språket vårt mer barnslig og det blir lettere for barnet å forstå hva vi sier, forteller Lunde-Hanssen, psykologspesialist på Sykehuset Østfold Kalnes.
Egne maskoter
Stiftelsen Sykehusbarn finansierer kosebamser til ulike behov på sykehus. Flere sykehus har etablert egne maskotbamser. På Rikshospitalet har de hatt musen Rasmus i mange år, og på St. Olavs Hospital er det grevlingen Gusse som skal trøste barna.
På Sykehuset Kalnes i Østfold jobber vi med å videreutvikle en maskotbamse i operasjonsklær og uniform som likner på de som jobber på avdelingen. Så kanskje barnet opplever at helsepersonell i uniform er litt mindre skumle.
Også bamser kan trenge en medisinsk sjekk iblant. Sammen med Medisinstudentenes Humanitæraksjon (MedHum) i Oslo arrangerer vi Bamsesykehus på Rikshospitalet.
Bamseprosjektet er støttet med midler fra bl.a Sparebank1 Stiftelse Østfold Akershus og Lydia og Harald Lyches Fond.
For å kunne videreføre prosjektet og bidra med flere bamser har vi behov for finansiell støtte.