Sykehusbarn.no logo menu

Fantasirom

Et fantasirom er et unikt behandlingsrom som skal gi en positiv opplevelse for barn på sykehus. Stiftelsen Sykehusbarn bidrar med finansiering, prosjektledelse og kreativ idéutvikling av fantasirom.

Fantasirommet på Ullevål sykehus skal være et univers barn ser frem til å besøke, hvor drømmer og fantastiske dekorasjoner holder frykten på avstand.

Mange barn gruer seg til behandling på sykehus. I verste fall må tester og prøver gjennomføres med tvang, som kan gi langvarige traumer. Dette er en av grunnene til at Oslo Universitetssykehus tilbyr lystgassen Livopan i behandling av barn og unge. Livopan har en beroligende effekt, er et effektivt hjelpemiddel for smertelindring og fører til en strøm av drømmer og illusjoner for barnet.

På Ullevål sykehus finnes nå et spesialdekorert og helfoliert fantasirom egnet for å gi behandling med Livopan.

Hva er et fantasirom?

Et fantasirom skal ta barna lenger inn i drømmene sine, og bidra til at de glemmer behandlingen. Universet i Fantasirommet på Ullevål sykehus er fylt med humor og detaljer som barna kan forsvinne inn i. Barna befinner seg midt i et fargerikt verdensrom, omringet av planeter, fotballbaner, byer, veier, hav og strender. Fantasirommet skal være et univers barn ser frem til å besøke, hvor drømmer og fantastiske dekorasjoner holder frykten på avstand. 

Ved å skjerme Livopan-behandling fra annen aktivitet på sykehuset, skapes ro for barnet og pårørende.

På Ullevål sykehus gis behandling med Livopan i et spesialdekorert og helfoliert fantasirom. Barna kan velge lukt på lystgassen, og sykepleierne sørger for å koble lukten med fantasier og illustrasjonene som finnes i rommet.

Bakgrunn for prosjektet

Arbeidet med dette fantasirommet startet med at Barnesenteret ved Ullevål sykehus ønsket økonomisk støtte til klistremerker for å gjøre rommet mer visuelt og tilpasset behandlingen. Sykepleiere ved Barnesenteret drømte om et rom som appellerte til barna, men manglet penger, tid og kreativitet. Derfor kontaktet de Stiftelsen Sykehusbarn.

Stiftelsen Sykehusbarn ønsket å utforske mulighetene ytterligere. Inspirert av ledende barnesykehus over hele verden drømte Stiftelsen Sykehusbarn om å helfoliere et rom og å skape et univers som barna skulle glede seg til å besøke igjen. Stiftelsen Sykehusbarn jobbet videre med kreative ideer før de kontaktet Qvisten Animasjon.

Sammen med Qvisten Animasjon, ved designer Vilde Østby og produsent Arnfinn Moseng, har Ullevål sykehus og Stiftelsen Sykehusbarn realisert drømmen om å gjøre sykehusopphold til en bedre opplevelse for barn og unge.

Albert (8 år) har vært mye på sykehus og har hatt stor glede av behandling med Livopan i Fantasirommet. Her klipper han snoren under den offisielle åpningen av rommet.

- Han får noe annet å tenke på

Det ventes at rundt 700 barn vil besøke Fantasirommet på Ullevål sykehus årlig. Et av barna som har stor glede av behandling med Livopan her, er Albert (8). Han har vært mye på sykehus som liten.

- For Albert har det vært kjempefint å få behandling i det nye fantasirommet på Ullevål. Han har vært i der flere ganger, og illustrasjonene blir underholdning som får tankene over på noe annet, forteller Kristian Tovsen som er faren til Albert.

Ønsker å utvide til flere sykehus

Ni av ti barn på sykehus har opplevd minst en skremmende hendelse i forbindelse med innleggelse. Daglig leder i Stiftelsen Sykehusbarn, Siri Fuskeland Hafsteen er glad for å kunne bidra til å redusere bruken av tvang på sykehus og for å skape magiske øyeblikk for barn på sykehus:

- Fantasirommet er et resultat av et svært godt samarbeid mellom mange aktører, og det ferdige rommet er helt fantastisk. Med Fantasirommet har vi ønsket å gi barna en wow-følelse, og håpet at de skulle glemme å grue seg til behandling. Det er hyggelig å se at både barn og voksne liker rommet, og at de ser frem til å komme til behandling på sykehuset. Nå håper vi å kunne utvide tilbudet til flere sykehus, sier Hafsteen.

Hun ønsker å skape flere liknende rom i tiden fremover. Av økonomiske årsaker kan det være vanskelig for sykehusene å finne midlene til å lage rommet slik de ønsker. Stiftelsen Sykehusbarn mottar ingen økonomisk støtte, men takket være støtte fra bidragsytere og bedrifter, kan Stiftelsen Sykehusbarn hjelpe sykehusene med å oppnå drømmen om fantasirom.

Stiftelsen Sykehusbarn har ønsket å gi barna en wow-følelse. De forteller om gode tilbakemeldinger fra barn og foreldre.

Vi du være med å bidra?

Gi en gave nå Bedrift klikk her

Stiftelsen Sykehusbarn jobber for at barn som er påvirket av egen eller andres alvorlige sykdom skal ha gode opplevelser fylt med glede, smil og latter under behandlingsperioden. Stiftelsen samarbeider med 28 sykehus over hele Norge og gjennomfører prosjekter og arrangementer.

Stiftelsen Sykehusbarn ved Siri Fuskeland Hafsteen, daglig leder og Benedicte Bjerke prosjektkoordinator har vært initiativtager og prosjektleder for å utvikle og gjennomføre Fantasirommet. Stiftelsens ambisjon med prosjektet er å skape gode opplevelser som barna ønsker å huske.  

Qvisten Animasjon AS er et norsk produksjonsselskap for animasjon og det største animasjonsselskapet i Norden. De har produsert over 400 reklamefilmer flere animasjonsserier, musikkvideoer og langfilmer, blant annet Kaptein Sabeltann og Flåklypa. Vilde Østby har hatt ideene til selve fantasiuniverset og laget alle de flotteillustrasjonene i rommet, Arnfinn Moseng har vært produsent.

Ullevål Sykehus ved Eva Carlsen og Hebe Parr Nyqvist i barnesenteret har bidratt med helsefaglig kompetanse for å ivareta at det kreative og fantasifulle samspiller godt med det medisinske behovet i utviklingen av fantasiuniverset og at inntrykkene og opplevelsene blir godt balansert.

Profil & Dekor og Canon har bidratt med alt arbeid, kompetanse og utstyr som kreves for å helfoliere rommet samt diverse grafisk tilbehør.

En spesiell takk til Qvisten Animasjon, Profil & Dekor og Canon for gjennomføringen av prosjektet.

: Fantasirommet finnes i 3 etg. i Barnesenteret på Ullevål sykehus.